Wel of niet oververzekerd? Vergelijk in ieder geval je autoverzekering!

Ruim een derde van de automobilisten is oververzekerd en kan besparen door zijn dekking te verlagen, roept verzekeraar Allsecur.

Volgens de verzekeraar rijden in Nederland pakweg 2,4 miljoen oververzekerde auto’s rond. De gemiddelde automobilist kan op de premie besparen door de verzekering aan te passen aan de leeftijd van de auto.

‘Bij auto’s die ouder zijn dan zes jaar is een volledig casco- of all risk-verzekering niet nodig’, zegt Ron Adams van Allsecur, een onderdeel van Allianz. De voornaamste reden is dat de bestuurder in geval van total-loss slechts de dagwaarde krijgt uitgekeerd. ‘Die neemt na een jaar of zes snel af, zodat het dan de vraag is of dat opweegt tegen de hogere premie. Het is dan raadzaam over te stappen op een beperkt casco-dekking’

Subjectief begrip

Lang niet alle verzekerings-deskundigen delen de mening van Allsecur. ‘Oververzekerd is een subjectief begrip’, stelt Jorn Alders van onderzoeksbureau MoneyView. ‘De dagwaarde daalt inderdaad snel als een auto ouder wordt, maar is bij veel voertuigen nog een behoorlijk bedrag. Als na een ongeval het herstel van de auto te duur is of de auto niet meer kan worden hersteld, ontvangt de verzekerde die dagwaarde.’

Overstappen is simpel

Bijna 8 procent van de autobezitters is het afgelopen jaar gewisseld van verzekeraar, meldt toezichthouder AFM. Overstappen is eenvoudig, omdat deze verzekeringen na het eerste jaar dagelijks of maandelijks opzegbaar zijn, sommige zelfs al vanaf de eerste dag. Premies vergelijken loont de moeite. Ondanks premieverhogingen blijft het verschil tussen de voordeligste en duurste polis groot. De duurste kost al gauw tweemaal zoveel als de goedkoopste.

Of je wel of niet oververzekerd bent hangt af van de eisen die je stelt aan een autoverzekering. Sta daarom eens stil bij de vraag welke risico’s je wilt afdekken met je autoverzekering. Maak dan meteen een goede vergelijking en kijk of je niet teveel premie betaalt. Polispark.nl helpt je graag op weg naar de goedkoopste autoverzekering die bij jouw wensen past.