Schade niet vergoed door gebruik mobiel? Wees jezelf bewust van de risico’s!

Je rijdt in je auto en je hoort dat je een berichtje hebt op je telefoon. Kijk jij dan direct op je scherm? Of wacht je daarmee tot op de plaats van bestemming? Iedereen weet natuurlijk dat je je mobiel niet mag gebruiken tijdens het autorijden. Toch gebeurt het steeds vaker. Door het Verbond van Verzekeraars wordt dit dan ook gezien als een van de redenen van het gestegen aantal auto-ongelukken.

Wij roepen je regelmatig op om te checken of jij wel de goedkoopste autoverzekering hebt. Maar als er iets is dat tot hogere premies leidt dan is dat een oplopend aantal schades. Sta dus niet alleen stil bij je premie maar wees je bewust van je rijgedrag en de gevaren die op de loer liggen bij het gebruik van je mobiel. De gevolgen bij een aanrijding kunnen enorm zijn. En niet alleen door de schade of mogelijke gewonden. Je loopt namelijk ook het risico dat je niet verzekerd bent, en dus alle schade zelf moet betalen.

Schade aan een ander

In Nederland ben je verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Zo ben je verzekerd tegen schade die je met je auto aan een ander veroorzaakt. Schade die je maakt bij een tegenpartij wordt altijd vergoed. Ook als jij het ongeluk hebt veroorzaakt doordat je afgeleid bent door je mobiel. Maar kan je verzekeraar dit bewijzen? Dan moet je alle kosten terugbetalen. Voor een verzekeraar is het vaak lastig om te bewijzen dat je een mobiel in je hand had. Wel hebben steeds meer mensen een dashboard-camera in de auto. Hierdoor wordt de kans op bewijs groter.

Schade aan je eigen auto

Heb je je auto WA + volledig casco verzekerd? Dan ben je verzekerd tegen schade aan je eigen auto, ook als je zelf aansprakelijk bent. Maar zat je tijdens de aanrijding te bellen of te appen? Dan krijg je de schade niet vergoed als je verzekeraar dit kan bewijzen.

De mobiele telefoon speelt een steeds grotere rol in ons leven. Vaak zijn we ons echter niet bewust welke gevaren er onstaan door afleiding in het verkeer. Het is dan ook van groot belang dat je stilstaat bij de mogelijke consequenties van je gedrag. Minder gebruik van de mobiel vergroot de veligheid op de weg en heeft uiteraard een gunstige invloed op de premie van autoverzekeringen in het algemeen. En nu we het toch over premie hebben: check ook meteen onze polisvergelijker om te kijken wat voor jou de goedkoopste autoverzekering is. En heb je dit bericht net gelezen op je mobiel tijdens het autorijden? Leg je mobiel dan aan de kant en voer de vergelijking uit wanneer je weer veilig thuis bent gearriveerd!