Schade met een uitgeleende auto: wie betaalt de rekening?

Net als je je auto uitleent aan een familielid of vriend raakt deze betrokken bij een verkeersongeval. Wie draait in dat geval op voor de kosten?

Het is goed om deze vraag te stellen voordat je je auto aan iemand uitleent. En stel jezelf ook meteen de vraag of je nog wel beschikt over de goedkoopste autoverzekering!   

Even uitlenen

Er kunnen heel wat redenen zijn om ‘even’ de auto aan iemand anders in gebruik te geven. De auto van je broer staat bij de garage, je neef heeft een grotere auto nodig om zijn spullen te vervoeren of de buurvrouw gebruikt jouw auto op een regenachtige dag voor een ritje naar de supermarkt.

Het lijkt allemaal erg onschuldig, maar wat gebeurt er als tijdens dat gebruik een ongeval ontstaat? Als iemand anders aansprakelijk is voor het ongeval hoef je je geen zorgen te maken. De schade die wordt toegebracht aan je voertuig wordt dan vergoed door de WA-verzekeraar van de schuldige tegenpartij.

Als de bestuurder van jouw auto aansprakelijk is voor het ongeval dan zal jouw verzekeraar de schade vergoeden die veroorzaakt is aan de tegenpartij. Heeft jouw auto bij het ongeval ook schade opgelopen? Dan krijg je deze schade alleen vergoed als je ‘allrisk’ (WA+volledig casco) verzekerd bent.

Eigenaar draait op voor schade

Je auto uitlenen aan iemand is uiteraard toegestaan en voor schade – conform je dekking – ben je gewoon verzekerd. Maar het is wel goed om je te realiseren dat de gevolgen van een schade voor jouw rekening komen en niet voor degene aan wie jij je auto uitleende.

Veroorzaakt je buurvrouw schade aan jouw auto en vergoedt je verzekeraar de schade? Dan krijg jij te maken met een terugval in schadevrije jaren en wellicht een eigen risico. En dat kan je dus geld kosten. Wel iets om rekening mee te houden of vooraf afspraken over te maken.

Door stil te staan bij de gevolgen van het uitlenen van jouw auto probeer je financiële risico’s te mijden. Want niemand betaalt graag meer dan nodig is, toch? Dit geldt ook voor de premie van je autoverzekering. Ons advies? Maak regelmatig wat tijd vrij om te kijken of je niet onnodig teveel betaalt. Bezoek onze polisvergelijker en kijk of jij de rekening wat gunstiger uit kunt laten vallen deze maand. De goedkoopste autoverzekering is binnen handbereik!