Oudere bestuurder betaalt meer voor zijn autoverzekering

Oudere bestuurders betalen veel meer voor hun autoverzekering dan 30- tot 60-jarigen. Bestuurders boven de 60 jaar zijn bijna het dubbele kwijt aan premie. Dit blijkt uit een onderzoek van Pricewise. Bij een dergelijke hoge premielast loont het om je huidige autoverzekering eens kritisch onder de loep te nemen. Betaal niet teveel en ga via onze premievergelijker op zoek naar de goedkoopste autoverzekering!

Grotere kans op schade
Volgens Pricewise is de reden dat oudere bestuurders meer premie betalen de hogere schadelast. De laatste jaren veroorzaken 65-plussers klaarblijkelijk steeds meer ongevallen met aanzienlijke letselschades tot gevolg. Het gaat soms om schade van tonnen tot een miljoen. Dit verklaart de flink hogere premies en het uitsluiten van ouderen die zich willen verzekeren.

Premie loopt ongemerkt op
Wat veel klanten niet weten of doorhebben, is dat hun premie kan veranderen. Elke keer dat hun verzekering verlengd wordt, kan de verzekeraar het bedrag verhogen of verlagen. Bijvoorbeeld door een toegenomen schadelast in haar portefeuille in het voorgaande jaar. Maar dus ook vanwege de leeftijd van de bestuurder. Het kan dus gebeuren dat iemand op zijn 70ste ineens 15% meer betaalt dan toen hij 65 was, zonder dat hij het doorheeft.

‘Gematigde’ premies
Er zijn ook verzekeraars die de premie tot 70 jaar ongeveer op hetzelfde niveau houden als de premies voor 30-jarigen. Niet bij elke verzekeraar zijn 60-plussers direct onvoordelig uit. Bij een enkele verzekeraar blijft de premie tot je 70ste op ongeveer hetzelfde niveau als de premies voor dertigers.

Jongeren betalen drie keer zo veel
In de data-analyse ziet Pricewise ook fors hogere premies voor jonge autobezitters. Vooral 18- tot 21-jarigen zijn veel geld kwijt. Zij hebben natuurlijk nog niet zo lang een rijbewijs, weinig rijervaring en maken over het algemeen meer schade. Verzekeraars schatten het risico op grote schadebedragen bij deze groep dan ook hoog in. Gemiddeld genomen betalen jongeren van 18 jaar drie keer zo veel voor hun WA-verzekering als 30-jarigen.

Het is een publiek geheim dat ouderen en jongeren meer premie betalen. In bepaalde gevallen zijn de premieverschillen echter wel schrikbarend groot. Het is dan ook aan te raden om regelmatig autoverzekeringen te vergelijken. In je zoektocht naar de goedkoopste autoverzekering is polispark.nl je graag van dienst!