Korting door rijgedrag: geen garantie voor goedkoopste autoverzekering!

Het lijkt een nieuwe trend te worden onder autoverzekeringen: de rijstijl van klanten in kaart brengen met een rijstijlstick of -app. Hoe minder fouten deze apparaten meten, hoe hoger de korting op de rijpolis.

De Consumentenbond stelt wel vragen over deze ontwikkeling. De sticks vragen namelijk erg veel gegevens van de consument en het is nog onduidelijk wat er allemaal met deze gegevens gedaan wordt. Daarnaast kan het premiebedrag bij een perfecte score nog steeds hoger zijn dan de prijs voor een autoverzekering bij een andere verzekeraar. Het blijft daarom lonen om regelmatig te checken of je niet teveel betaald voor je autoverzekering.

Hoe werkt het?

Er zijn autoverzekeraars die je rijgedrag registreren met een app. Andere autoverzekeraars die rijgedrag registreren werken met een stick die je in je auto plugt. De apps registreren bijvoorbeeld je rijstijl op basis van gps en gebruikte kracht (g-krachten). De app meet waar en hoe hard je rijdt, remt of optrekt. Je krijgt punten voor jouw rijgedrag en als je over een jaar of een kwartaal een voldoende scoort, ontvang je korting op je verzekeringspremie. Wie niet keihard remt, met piepende banden door de bocht vliegt of regelmatig hard rijdt, kan geld besparen op zijn autoverzekering.

Vooral voor oudere en jongere rijders

Dat autorijders tot 24 jaar meer betalen voor hun autoverzekering is bekend. Maar ook oudere automobilisten betalen dikwijls een toeslag of worden zelfs geweigerd als nieuwe klant. Juist voor deze twee groepen biedt de rijgedragpolis interessante mogelijkheden om de premie te drukken, soms tot enkele honderden euro’s per jaar. Verdien je bij een dergelijke polis geen korting door je rijgedrag, dan ben je echter ronduit duur uit. De basispremie ligt bij de meeste aanbieders namelijk een stuk hoger dan die van een vergelijkbare gewone autoverzekering.

Rijgedrag meten heeft de toekomst

Meerdere verzekeraars staan te trappelen om dit soort nieuwe ontwikkelingen te introduceren. Volgens Nationale Nederlanden staan we aan de vooravond van grote veranderingen. Binnen een paar jaar rijdt wellicht de helft van de automobilisten met zo’n slim apparaatje rond en kan zo’n systeem bij een ongeval automatisch een ambulance of hulpdienst bellen.

Het kan uiteraard interessant zijn om korting te verdienen met je rijgedrag. Dit geeft echter geen zekerheid dat je ook daadwerkelijk de laagst mogelijke premie betaalt voor je autoverzekering. Sommige ‘rijgedragpolissen’ zijn zelfs bij de hoogst mogelijke korting duurder dan een reguliere verzekering. Onze tip: check regelmatig de vergelijker van polispark.nl om op zoek te gaan naar de goedkoopste verzekering voor je auto. En niet onbelangrijk: rij veilig, met of zonder rijgedragpolis!