Binnenkort op wintersport? Zit er warmpjes bij met de goedkoopste autoverzekering!

Het wintersportseizoen is weer begonnen. Wat zijn de regels voor winterbanden en sneeuwkettingen?

Veel Nederlanders gaan de komende maanden met de auto richting de Alpenlanden. In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar in onze buurlanden gelden andere regels en wetten. Verdiep je hierin voordat je vertrekt, want het niet hebben van winterbanden kan gevolgen hebben als je betrokken raakt bij een ongeluk. Je hebt niet alleen kans op een boete, ook kan het zijn dat je niet alle schade vergoed krijgt. Bovenstaande valt te lezen op de site van Independer.

Wil je er graag warmpjes bij blijven zitten deze winter? Kijk dan ook of de premie voor je autoverzekering niet te hoog is. Zoek direct op onze site snel en eenvoudig naar de goedkoopste autoverzekering!

Belangrijk om te weten:

  • Als je betrokken raakt bij een auto-ongeluk in het buitenland krijg je te maken met de regels en wetten die gelden in dat land.
  • Heb je schuld aan het ongeluk – je bent dus aansprakelijk – dan wordt er gekeken of je wel op winterbanden reed.
  • Was het op dat moment nodig om met winterbanden te rijden en had je ze niet? Dan kan het zijn dat je een groter deel van de schade van de tegenpartij moet betalen.

Maar ook als je niet de veroorzaker bent van een ongeluk kan het niet rijden op winterbanden gevolgen hebben. Je kunt dan toch (deels) aansprakelijk worden gesteld. Gevolg is dat je een lager schadebedrag krijgt uitgekeerd. Wel goed om te weten is dat je Nederlandse autoverzekeraar gewoon je schade vergoed als jij wel de veroorzaker van het ongeluk bent.

Regels en wetten verschillen per land

Zoals gezegd is het goed om vooraf te kijken naar de regels en wetten welke in jouw land van bestemming – en de eventuele landen onderweg – van toepassing zijn. De regels voor winterbanden lopen uiteen.

  • Zo zijn In Frankrijk winterbanden en/of sneeuwkettingen alleen verplicht als dat met een verkeersbord staat aangegeven.
  • In Duitsland moet je de uitrusting (banden, sneeuw-kettingen) van je auto aanpassen aan winterse omstandigheden.
  • Net als in Frankrijk zijn winterbanden in Italië niet in het hele land verplicht. Van medio november tot medio april is het in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen wel verplicht om op winterbanden te rijden of sneeuwkettingen bij je te hebben.
  • In Zwitserland zijn winterbanden niet verplicht. Maar raak je betrokken bij een ongeluk dan wordt dit wel meegenomen in de beoordeling van de schade. Goed om te weten is dat je ook een flinke boete kunt krijgen als je hinder veroorzaakt doordat je zonder winterbanden rijdt. Sneeuwkettingen hoef je alleen te gebruiken als dit op verkeersborden staat aangegeven.
  • In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht tussen medio november en medio april bij winterse omstandigheden. Heb je geen winterbanden dan ben je verplicht sneeuwkettingen te gebruiken. Raak je betrokken bij een ongeluk dat kun je aansprakelijk worden gesteld als je niet op winterbanden reed. Daarnaast kun je een boete krijgen van maximaal 5.000 euro.

Een vakantie begint met de voorpret. Maar vergeet ook niet aandacht te besteden aan bovenstaande zaken zodat je niet voor onaangename verassingen komt te staan.