5 tips om te besparen op je autoverzekering

In Nederland moet iedere auto wettelijk verplicht minimaal WA verzekerd worden. Het uitzoeken van de beste autoverzekering lijkt een heel gedoe. Daarom kiezen mensen vaak voor de eerste goedkoopste autoverzekering die ze tegen komen of blijven ze jarenlang hangen bij dezelfde verzekeraar. Deze mensen betalen vrijwel altijd te veel. Met autoverzekering vergelijken op Polispark.nl bespaar je namelijk al snel tot €150 per jaar. En denk je dat dit moeilijk en veel werk is? Absoluut niet! Als je een vergelijkingssite voor autoverzekeringen gebruikt vind je binnen enkele minuten de beste deals voor jouw persoonlijke situatie in één overzicht.

1. Check of je huidige verzekering nog wel goed aansluit bij je situatie

Autoverzekeringen vergelijken is niet iets waar iedereen zich vaak mee bezig houdt. Juist om deze reden betaal je hier al snel te veel voor. Je auto wordt ouder, jouw persoonlijke situatie kan veranderen (denk aan je schadevrije jaren) en zo zijn er nog wat factoren die je autoverzekering beïnvloeden. Dit zorgt ervoor dat je waarschijnlijk veel meer betaalt dan nodig is. Misschien is er wel een autoverzekeraar die een betere aanbieding heeft voor je nieuwe situatie. Je huidige autoverzekering vergelijken met andere autoverzekeraars loont.

2. Kies de juiste dekking

Als je al een tijdje niet meer naar je autoverzekering hebt omgekeken, is de kans groot dat je oververzekerd bent. Wees kritisch: is de allrisk dekking nog wel nodig voor je inmiddels 4 jaar oude auto? Is het niet tijd om naar een WA+ dekking over te stappen? De juiste dekking kiezen is afhankelijk van een aantal factoren, maar de leeftijd van de auto is meestal een goede factor om te kijken welke dekking je nodig hebt.

  • Is je auto nieuw (tussen de 0 en 4 jaar)? Dan is een allrisk dekking de beste keuze. Deze dekt niet alleen de schade die je bij de tegenpartij aanricht als je een ongeluk veroorzaakt. Ook schade aan je eigen auto is gedekt, zelfs als je de schade jouw eigen schuld is. Ook ben je hier verzekerd voor diefstal en en vandalisme.
  • Is je auto tussen de 4 en 8 jaar oud? Dan volstaat een WA+ dekking (ook wel WA beperkt casco dekking genoemd). Deze is net iets minder uitgebreid dan de allrisk dekking. De WA beperkt casco dekt naast schade aan de tegenpartij ook ruit-, brand- of stormschade en diefstal of inbraak.
  • Is je auto al wat ouder (8 jaar of ouder)? In dit geval is het meestal genoeg om je auto alleen WA te verzekeren. De restwaarde bij een ongeluk voor je auto is waarschijnlijk toch niet zo hoog meer en je kunt een hoop op je maandelijkse premie besparen.

3. Betaal kleine schades zelf

Ben je tegen een paaltje aangereden met het inparkeren? Vervelend, maar gelukkig ben je verzekerd, toch? Fout! Als de schade niet zo groot is, is het vaak beter om dit niet te melden bij je verzekeraar, maar dit zelf te betalen. Autoverzekeraars werken namelijk met het bonus-malussysteem. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger je no-claimkorting wordt in het volgende jaar. Wanneer je schade meldt, daal je een aantal treden op de bonus-malusladder en krijg je minder korting. De verzekeraar houdt geen rekening met de hoogte van de schade. Hierdoor bespaar je met de no-claimkorting en heb je die kleine schade er zo uit!

4. Kies de juiste aanvullende dekkingen

Naast de 3 basisdekkingen heb je ook nog enkele aanvullende dekkingen. Denk hierbij aan een rechtsbijstandverzekering, die juridisch advies biedt wanneer je dat nodig hebt. Of een schadeverzekering voor inzittenden. Als je in een ongeluk belandt en jij of je medepassagier kan hierdoor tijdelijk niet meer werken, krijg je hiervoor een schadevergoeding. Denk goed na welke aanvullende dekking jij nodig hebt, want ook deze premies kunnen aardig oplopen op je maandelijkse lasten.

5. Vergelijk meerdere aanbieders in een keer met behulp van een vergelijkingssite.

Als je alle aanbieders apart wil bekijken, zul je al snel door de bomen het bos niet meer zien. Op onafhankelijke vergelijkingssites zoals Polispark.nl kun je eenvoudig meerdere aanbieders in een keer vergelijken op prijs én kwaliteit. Hoe werkt dat? Als je dit stappenplan volgt, kun je al binnen 5 minuten de beste deal vinden.

  1. Vul je kenteken, postcode en geboortedatum in.
  2. Geef daarna aan hoeveel schadevrije jaren je hebt, welke dekking je wilt en hoeveel kilometer per jaar je ongeveer rijdt.
  3. Bekijk in het overzicht de premies en de kwaliteit van de polisvoorwaarden van de beste keuzes voor jouw situatie.
  4. Beslis of je nog aanvullende verzekeringen nodig hebt.
  5. Sluit direct online de goedkoopste autoverzekering af en ga nog diezelfde dag verzekerd de weg op.
  6. Vergeet niet je oude verzekering op te zeggen!

Bron: Mijn Geld.Blog